Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Η πράξη του πολλαπλασιασμού (μονοψήφιο - μονοψήφιο) - Μέρος 1

 

Στη σημερινή ανάρτηση, θα σας επισυνάψω 10 προβλήματα πολλαπλασιασμού μονοψήφιου με μονοψήφιο αριθμό. Τα προβλήματα είναι δομημένα και στοχεύουν στην σωστή και μεθοδική επίλυση των προβλημάτων πολλαπλασιασμού. Δίνονται οδηγίες και πλάνο πάνω στο οποίο το παιδί εκπαιδεύεται ώστε να αποκτήσει στρατηγικές επίλυσης.

 

Γιατί είναι τόσο βασικές οι αριθμητικές πράξεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση;

 

Οι  τέσσερις βασικές πράξεις που διδάσκονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση. Η εκμάθησή τους είναι βασικής σημασίας  καθώς πάνω σε αυτές στηρίζονται άλλες μαθηματικές δεξιότητες όπως γεωμετρία, άλγεβρα, κλάσματα και μετρήσεις.  

Η έννοια του πολλαπλασιασμού αναφέρεται στην ομαδοποίηση ίδιων συνόλων. Αντί να γίνεται επαναλαμβανόμενη πρόσθεση εν συντομία πολλαπλασιάζουμε τα σύνολα που συσχετίζονται.

Γενικός μας στόχος είναι η εκμάθηση στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων και όχι η παπαγαλία του πίνακα του πολλαπλασιασμού. Με την εμπειρία μου σε χώρους γενικής και κυρίως  ειδικής αγωγής, παρατηρώ, χρόνο με το χρόνο, τη δυσκολία των μαθητών να εντοπίσουν τη μαθηματική πράξη σε ένα πρόβλημα. Προσωπικά προτιμώ ο μαθητής μου να εντοπίζει την πράξη που πρέπει να κάνει και έπειτα, εφόσον έχει δυσκολίες στην απομνημόνευση, ας χρησιμοποιήσει τον πίνακα προπαίδειας.  Είναι όμως η προσωπική μου πεποίθηση.

 

Πηγές:

Τζιβινίκου Σωτηρία, Μαθησιακές Δυσκολίες & Μαθηματικά , Βασικές Αριθμητικές Πράξεις ( φυσικοί αριθμοί ), εκδ. Readnet Publications ΙΚΕ, 2020

Σαλβαράς Γιάννης, Διδακτική Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Δυσκολιών Μάθησης στα Μαθηματικά, εκδ. Ατραπός, 2006

 

👀Αν θέλεις να κατεβάσεις τα 10 προβλήματα πάτησε εδώ !!!


 


 

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Περιγραφή Παιχνιδιού - Σχεδιάγραμμα

 

Στη παρούσα δραστηριότητα βοηθούμε τους μαθητές μας να περιγράψουν ένα αντικείμενο. Αφού έχουμε συζητήσει για τα αγαπημένα μας παιχνίδια που έχουμε στο σπίτι, προτρέπουμε τους μαθητές μας να ξεκινήσουμε μια προεργασία/ σχεδιάγραμμα για γραπτό λόγο.

 


 Φυσικά η δραστηριότητα αυτή μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένη χωρίς να χρησιμοποιηθεί ως σχεδιάγραμμα, κυρίως για τις μικρές τάξεις του δημοτικού, για Τ.Ε και ειδικά σχολεία. 


Στη συνέχεια, αφήνουμε τα παιδιά να διαλέξουν ένα παιχνίδι από αυτά που υπάρχουν στις φωτοτυπίες και να τα χρωματίσουν.


 

Τέλος, τα παιδιά συμπληρώνουν ολοκληρωμένες προτάσεις με βάση το χρώμα, το υλικό, το μέγεθος και τη χρησιμότητα του παιχνιδιού που επέλεξαν. Στο σημείο αυτό μπορούμε να υπενθυμίσουμε στους μεγαλύτερους μαθητές την έννοια του επιθέτου και τη χρησιμότητα του στην περιγραφή.


 

Για την κατασκευή του ακορντεόν θα χρειαστεί να κολλήσετε το μισό παιχνίδι στο πάνω μέρος του πίνακα και το κάτω μέρος αντίστοιχα στο κάτω μέρος του πίνακα. Τσακίζετε την κάθε γραμμή του πίνακα. Ανοιγοκλείνετε σαν το ακορντεόν.





φτιάξε το δικό σου "ακορντεόν"σχεδιάγραμμα και θα γίνει κάπως έτσι.. 
👇👇👇
 
 
 
 

αν θέλετε να κατεβάσετε το υλικό δωρεάν πατήστε εδώ!!!

 

Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε τη σελίδα μου. Ελπίζω να σας βοήθησε 💖